Lajkovac
facebook_page_plugin
Lajkovac je nekada bio najveća raskrsnica uzanih pruga u bivšoj Jugoslaviji. U Lajkovcu, dok je postojao uzani kolosek, a njime išao spori, ali pouzdani i tačni “ćira”, radilo je više od 1.500 železničara raznih nacionalnosti. U lajkovačkoj Ložionici “na stanju” je bilo više od 50 parnih lokomotiva, koje su vukle brze, putničke i teretne vozove na svim uzanim prugama... To je jedan od razloga zašto je Mile ostao u Lajkovcu.
            Zanimljiva je ova varošica i za turiste. U obližnjim Ćelijama u toku je arheološko istraživanje nalazišta Anine, gde je otkrivena vila velikih dimenzija iz rimskog doba. Arheolozi pretpostavljaju da je, kad se u obzir uzmu njene dimenzije i izgled, nesumnjivo pripadala nekom rimskom bogatašu. Vila se prostire na čak 7.000 kvadratnih metara! I to je jedan od razloga što je Mile ostao u Lajkovcu.
           U Bogovađi se nalazi manastir, u kom je 1803. godine održan sastanak knezova i viđenijih ljudi tadašnje Srbije i doneta odluka da se krene u bunu protiv Turaka. U Manastiru Bogovađa održana je sednica Prvog praviteljstvujušćeg sovjeta serbskog, praktično prve Vlade Srbije. Arhimandrit manastira bio je Hadži Ruvim, najpismenija i najuticajnija ličnost toga doba valjevskog kraja, koji je ubijen u seči knezova, u Valjevu. U Ćelijama je spomen-kosturnica, u kojoj su pohranjene kosti srpskih i austrougarskih vojnika izginulih u Kolubarskoj bici, u Prvom svetskom ratu. I to je jedan od razloga što je Mile ostao u Lajkovcu.
            Postoji u Lajkovcu i vodotoranj, koji Lajkovčani iz samo njima znanih razloga zovu Buzometar! To je objekat za vodosnabdevanje, koji je u upotrebi bio za vreme uzane pruge. Služio je kao rezervoar za vodu, iz sopstvenog bunara, ali i onu koja je cevima dopremana iz reke Kolubare, a ona je upotrebljavana za napajanje parnih lokomotiva. Buzometar je jedan od prepoznatljivih simbola Lajkovca. I to je jedan od razloga što je Mile ostao u ovoj varošici.
            Na teritoriji Lajkovca nalazi se i Površinski kop “Tamnava – Zapadno polje”, u sastavu Rudarskog basena “Kolubara”, odnosno EPS-a, na kom se neprekidno kopa ugalj, kolubarski lignit za proizvodnju električne energije i široku potrošnju. Mnogi u Lajkovcu više nisu železničari, postali su rudari. Možda je i to razlog što je Mile ostao u Lajkovcu...
            Po svemu sudeći, bezbroj je razloga zbog kojih je Mile iz one čuvene narodne pesme ostao u Lajkovcu.