Lajkovac
facebook_page_plugin

 

U prošlom veku, tačnije u Nedelju 5 Februara, daleke 1933 godine u Lajkovcu, koji je u to vreme važio za jedno od glavnih železničkih čvorišta, održao se zbor "Jadranske straže",
organizacije, koja je delovala na čitavom prostoru Kraljevine Jugoslavije,

“Jadranska straža” je osnovana 1922 godine u Splitu, sa ciljem da u čitavom Kraljevstvu utiče na podizanje svesti o značaju Jadranskog mora, kao i odvraćanja Kraljevine Italije, od njenih otvorenih pretenzija o preuzimanju istočnog dela Jadrana.

U prepunoj Lajkovačkoj “Restaraciji” zbor je otvorio inžinjer Miroslav Marković - Mira, tadašnji šef Ložionice, koji je te godine i došao u Lajkovac, i koji je direktno zaslužan za regulisanje statusa igrališta FK Železničar (o tim detaljima, opširnije u nekoj drugoj rubrici), posle uvodnih govora krenulo se sa upisom članstva, kao i izbor uprave:

Predsednik, inž. Miroslav Marković - Mira šef ložionice, podpredsednik Mirko Kovač šef železničke stanice, sekretar Salih Mulinagić saobrać.činovnik, blagajnik Sveta Antonović Predsednik Opštine.

U nadzorni odbor izabrani su:

Predsednik, dr Miroslav Banković lekar, članovi Milovan Stanić trgovac, Dušan Kalinić blagajnik ložionice,
upisani broj članova premašivao je cifru od 300, od kojih se skoro 50 članova obavezalo da pomaže sa mesečnom uplatom,

i tako se 1933 godine, kada su se već mogle naslutiti nadolazeće aveti rata, varošica Lajkovac svrstala u redove Jugoslovenske “Jadranske straže”, sa porukom da je spremna junački braniti svaki pedalj svoje tadašnje Otadžbine.