Lajkovac
facebook_page_plugin

Bogdan Branković - Bulja

U Lajkovcu 1953. godine rođen je Bogdan Branković - Bulja, veliki fudbalski talenat, koji će svoje prve fudbalske korake napraviti van Lajkovca, u FK Železnik gde se školovao.
Te 1969. godine omladinski pogon FK Železnik se takmičio u izuzetno kavalitetnoj ligi, u kojoj su još bili I Crvena Zvezda, OFK Beograd, Partizan… Uopšte najbolji Beogradski klubovi.
 
Posle tri godine provedenih u Beogradu, 1972. godine Bogdan se vraća u rodni Lajkovac, i to u godini kada FK Železničar obeležava 45 godina postojanja.
Tim povodom odigraća se turnir omladinskih ekipa, na kojem će po prvi put u Željinom dresu zaigrati i Bogdan.
Njegov debi pred domaćom ekipom bio je više nego uspešan, pobeđena je ekipa Jedinstva sa Uba sa 4:1,  u kojoj je tada igrala izuzetno uspešna generacija, iz koje će kasnije proisteći Dušan Savić kao najpoznatije igračko ime.
To Bogdana nije sprečilo da na toj utakmici pokaže sve svoje kvalitete i ponese glavne zasluge za visoku pobedu Želje.
 
Tadašnji trener prvog tim Želje, Stanko - Pop kada je video o kakvom se igraču radi, odmah ga je uvrstio u ekipu, tako je Bogdan iste godine imao još jedan debi, ovaj put za seniorski tim FK Železničar,
igrajući revijalnu utakmicu protiv Beogradskog Partizana, koju će plavi izgubiti sa 1:2, ali će prikazati odličnu igru.
I na ovoj utakmici Bogdan će biti jedan od zapaženijih aktera, uspešno čuvajući krilo Partizana Boška Đorđevića.
 
Punih jedanaest sezona Bogdan će nositi plavi dres, igrajući veoma kvalitetno posebno na poziciji centarhalfa i tako doprinevši uspesima voljenog kluba.
Treba istaći da, i pored igranja u fazi odbrane, jedne sezone kada je Želja ušao u viši rang, Bogdan je sa trinaest postignutih pogodaka, bio treći strelac u svom timu, kao i da je sve zamisli trenera znao uspešno sprovesti na terenu.
 
Poslednji put će istrčati na teren u dresu Želje, 1983. godine  protiv Sloge iz Petrovca na Mlavi, završivši tako svoju igračku karijeru,
ali ljubav i prvrženost klubu, ovog Željinog - Asa, zadržaće još nekoliko godina uz Želju, radeći jedno vreme i kao pomoćni trener.