Lajkovac
facebook_page_plugin

Zoran Đokić - Piksi

Zoran Đokić - Piksi, rođen 1961. godine u Valjevu, sticajem određenih životnih okolnosti, bavljenje sportom počinje od svog najranijeg detinstva, kada ga je majka Leposava dovela kod svog školskog druga, tadašnjeg trenera mlađih kategorija Želje, Zvonimira Tanaskovića Cona, zamolivši da pripazi Zorana, koji je odrastao bez oca, a ona je zbog prirode posla bila odsutna od kuće veći deo dana.

Zoran Đokić Piksi je debitovao u prvom timu Želje, u Valjevu protiv Krušika 1979. godine pod, kako navodi, veoma čudnim okolnostima. Tadašnji trener Železničara Mihailo Matić Maća, odlučuje da mu ukaže poverenje i uvodi ga u igru, verujući u njega kao sportistu ali i mladog čoveka, koji će bezrezervno dati svoj maksimum. Na toj utakmici Piksi, međutim, nije imao sreće. Promašio je neke izledne šanse i nije pružio svoj maksimum, verovatno kako i sam kaže zbog treme ili čega već, jer pred sam ulazak u igru bez ikakvog zagrevanja, odugovlačio je sa presvlačenjem pa ga je trener Maća, gurnuo rekavši „idi bre tamo skini se, i ulazi u igru“!

Ispostavilo se da je ta utakmica sem što je bila njegov debi za prvi tim Želje, bila svojevrsna prekretnica za dalju njegovu karijeru i samo shvatanje fudbala kao i odnosa prema samoj igri i protivničkim igračima. Popularni Piksi je važio za veoma hrabrog i temperametnog igrača, koji je davao maksimum na terenu, ne štedeći sebe ali ni protivničke igrače, ulazeći u duele sa dosta krupnijim rivalima od sebe bez imalo straha. Trener Želje Mihailo Matić Maća, nije želeo da ga uvodi u igru plašeći se „da ga neko ne ubije“, na šta mu je jednom prilikom Piksijeva majka rekla „uvedi ga neka igra, nećeš mu ti davati sahranu“.

Interesntno je još da nadimak „Piksi“, nije preuzet od nekadašnjeg Zvezdinog asa Dragana Stojkovića Piksija“, od kojeg je stariji osam godina, već po nekada popularnom crtanom filmu „Piksi i Diksi“. Na žalost došao je trenutak kada je Zoran Đokić - Piksi , zbog ozbiljnog zdrastvenog problema, 1996. godine bio primoran da prekine fudbalsku karijeru, koja je sigurno mogla biti duža i uspešnija. Fudbalski ali i životni put koji je prošao ovaj Željin as, bio je veoma buran. „Sitne građe“ ali velikog srca kao i neobuzdanog temparamenta, te osobine doprinele su da doživi puno uspona i padova ali ostane uvek istrajan u želji da da se bori za iskrene i prave vrednosti.