Lajkovac
facebook_page_plugin

Marko Keserović - Kelja

U vreme kada počinje ova priča, rad sa najmlađima nije bio organizovan pa je Marko Keserović morao da dolazi na igralište i popunjava mesto starijima da bi mogao da igra fudbal,
inače ovaj Lajkovčanin, rođen 1934. godine veoma rano počinje da igra za omladinski pogon “Želje”, takmičivši se u dosta kvalitetnoj ligi, u kojoj su tada bili klubovi:
Budućnost Valjevo, Sloboda Užice, Radnički Obrenovac…

Kada je Marko pričao o nekim detaljima iz tog vremena, rado se prisećao povratka sa utakmice posle koje će početi sa igrama za seniorski tim.

U autobusu sa igračima su bile i navijačice koje su pratile tim “Želje” dok je vođa puta bio Mića Grujičić, koji je ponesen atmosferom ali malo i alkoholom što nije bio njegov manir, otpevao tadašnji hit “Znaš li mala šta je čokolada” i dobio gromoglasan aplauz.

Veoma mlad, sa tek napunjenih šesneast godina, Marko Keserović kasnije dosta poznatiji kao Kelja, debituje za prvi tim Želje i to na poziciji desnog krila, na koje ga postavlja tadašnji strateg Želje, Žika Pop. Na toj poziciji će igrati punih deset godina, sve do 1960. godine kada prestaje sa aktivnim igranjem. Bio je prepoznatljiv po izuzetno jakom i preciznom šutu.
Kelja je bio u to vreme na veoma važnim političkim funkcijama, pa je bio u mogućnosti da
nakon okončanja igračke karijere, ostavši u klubu da svoj veliki doprinos jačanju i daljem afirmisanju FK Železničar.
Tako je na njegovu inicijativu 1964. godine osnovano sportsko društvo Železničar. Stvorena je tako mogućnost da se pored fudbalskog kluba, osnuju košarkaški, rukometni itd.

Treba na kraju istaći da je Kelja u dva mandata bio predsednik kluba, kao i da spada u red ljudi koji je u posleratnom periodu najviše pomagao klub, ostavši veran plavoj boji sve do kraja života.