Lajkovac
facebook_page_plugin

Kolubara je reka u zapadnoj Srbiji. Ona je desna pritoka Save, u koju se uliva kod Obrenovca, oko 27 kilometara uzvodno od Beograda. Dugacka je oko 120 kilometara, nastaje od Obnice i Jablanice, nadomak Valjeva. Sa leve strane, njene pritoke su Rabas, Kladnica i Tamnava. Sa desne, Gradac, Banja, Lepenica, Toplica, Ljig, Peštan, Turija i Beljanica.

            Sliv Kolubare pokriva oko 3.600 kvadratnih kilometara, u njemu se nalaze bogata nalazišta uglja, lignita, ali i značajne površine plodnog poljoprivrednog zemljišta. U slivu Kolubare, nalazi se Rudarski basen “Kolubara”, od čijeg uglja se proizvede više od 50 procenata električne energije u Srbiji. Dolinom Kolubare proteže se železnička pruga Beograd – Bar, kao i delom Ibarska magistrala. Pored Kolubare ide i trasa budućeg autoputa Beograd – južni Jadran, odnosno koridor 11. Nekada, u Lajkovcu, koji je na obe obale Kolubare, postojao je veliki čvor uzane pruge, najveći u tadašnjoj Jugoslaviji.

            Za Kolubaru kažu da možda nije najveća, ali je sigurno najslavnija srpska reka. Ne čudi, jer se na obalama Kolubare odvijala najslavnija pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu – Kolubarska bitka pod genijalnim komandantom, vojvodom Živojinom Mišićem.

            Ime reke Kolubare vodi iz različitog porekla, odnosno postoje razna predanja o tome kako je dobila ime. Jedno od njih kazuje da je nastalo od imena Kuluk-bara, po močvarama koje su postojale u njenom okruženju, pa otud ime Kolubara. Činjenica je, međutim, da je Kolubara veoma bogata belom ribom, da je tradicionalno na njoj postojao i dalje postoji razvijen ribolov. Svojevremeno, pre 15-tak godina, u Kolubari, u Ćelijama, ulovljen je primerak soma kapitalca, težak 45 kilograma, koji je bio dugačak čak 210 centimetara!

            Nizvodno od Valjeva, Kolubara se sužava, kod Slovca, kroz tok usečen između brda Jerinin grad i Oštrikovac. Nadalje, dolina Kolubare se širi, kod Lisopolja je široka do tri kilometra. Sa desne strane kod Lajkovca u nju utiče reka Ljig. Kod Lajkovca, Kolubara je široka 30, a duboka od pola do tri metra.

            Karakteristično za Kolubaru je njeno naglo i veliko kolebanje vodostaja, naročito kada se otapaju snegovi, i nakon jakih kiša. Kolubara se zato ubraja u takozvane bujične reke.