Lajkovac
facebook_page_plugin
Od svih zanimljivosti vezanih za Lajkovac, jedna se posebno izdvaja kao fenomen, a to je fudbalska podela Lajkovčana na Gornjane i Donjane.
Još od 1935 godine na stadionu FK Železničar reviajlno se odigravaju utakmice između ova dva kraja,a koje se nisu prekidale ni za vreme Nemačke okupacije, da samo pojasnimo čitaocima koji nisu upućeni, da su "Gornjani" varošani koji stanuju od železničke stanice ka Valjevu, a "Donjani" varošani koji stanuju od železničke stanice ka Jabučju i Donjem Lajkovcu.
 
Da je podela sasvim ozbiljno shvaćena ukazuje i činjenica da je tu postojala i teritorijalna granica na kojoj je uspostavljena i carina, pa su jedni drugima naplaćivali prelazak, vrlo je bilo rizično da na primer Donjanin pređe na drugu teritoriju bez nekoga od Gornjana, koji bi ga bezbedno proveo.
 
U tim fudbalskim okršajima dva su se imena isticala, dr.Mile Banković koji je predvodio Gornjane i Stanko Milovanović-pop koji je bio lider Donjana, ova dva imena su bila izuzetno uvažavana toliko da kada su pored utakmica organizovane tuče, glavni poklič ohrabrenja za Gornjane bio je „Mile opkoli“ ili za Donjane „Stanko opkoli“, da bi im se odužili ova dva fudbalera su javno hvalila svoje najhrabrije  u tim tučama.
 
I tako dolazimo do 2000 godine od kada počinju utakmice da se organizuju u okviru manifestacije Dani Lajkovca, 30.Jula za Ognjenu Mariju, koja je nekada bila slava mašinovođa, a kasnije prerasla u gradsku slavu, moramo još napomenuti, da je u tradiciji da najstariji igrač izvodi početni udarac, kao i da je dugogodišnji organizator bio Mihailo Matić-Maća,
nekadašnji trener FK. Železničar koji je dao ogroman doprinos da se ta tradicija održi i sačuva od zaborava, kako bi nove generacije koje dolaze imale primer kako su nekada ljubav i osećaj pripadnosti klubu kao i ljudima oko sebe, bitniji od vrednosti koje nam nameće „savremeno doba“