Lajkovac
facebook_page_plugin

Božidar Maksimović - Biba

Da je predratni Lajkovac pored železnice, bio i sportski veoma zanimljiva varošica, pokazalo se i u slučaju Božidara Maksimovića - Bibe,

rođenog 1912. godine u Mladenovcu. Ovaj talentovani fudbaler, svoje prve fudbalske korake napraviće u tadašnjem timu Vojvoda Katić, gde igra sve do 1933. godine, kada krajem te iste godine dolazi u Lajkovac, zaposlišvši se na železnici kao mašinovođa.

Kada je Biba upoznao našu varošicu, bila je to ljubav na prvi pogled, jer pored železnice Lajkovac jer bio poznat i po FK Železničar, u kojem će Biba nastaviti svoju igračku karijeru. Ne treba puno opisivati koliko je za klub značio dolazak takvog asa, jer važio je za jednog od najboljih fudbalera tog vremena.

Koliko je Biba bio uvažavan i omiljen u redovima Želje, govori podatak da su ga saigrači puno puta birali za trenera.

Razloga za to je bilo na pretek, jer pored plemenitosti i pozitivne energije koju je širio oko sebe, bio je pravi umetnik sa fudbalskom loptom, kretao se lagano i isto tako postizao golove, stvarajući utisak da ništa lakše nema od igranja fudbala.

Retkost je da “mađioničar” otkriva svoje tajne, ali u slučaju Bibe Maksimovića, svoje tajne je voleo da podeli sa mlađim saigračima, pa je tako podučavao i Slobodana Radovanovića, Matorog Musu,

učeći ga kako se lopta udara i vadi špicem iz blata ili vode (većina terena u to vreme, bila je u dosta lošem stanju) a što je još važnije ,kako što lakše pogoditi protivničku mrežu.

Jedan događaj iz tog perioda zavređuje da se pomene:

Svi su znali da Biba kod kuće ima rezervnu fudbalsku loptu, što je u to vreme bila prava retkost!

Tako na jednoj utakmici probuši se fudbalska lopta, a nemajući rezervnu ljudi iz kluba otišli su kod Bibe po drugu loptu, i pošto je Biba bio na poslu, loptu im pozajmi njegova supruga Neda, pa tako Želja sačuva bodove.

Šezdesetih godina prošlog veka Biba odlazi da živi u Beograd, ali to ga neće sprečiti da dolazi u Lajkovac i posmatra utakmice voljenog kluba, jer u srcu ovog majstora fudbalske igre, “Želja” je zauvek zauzeo svoje mesto.