Lajkovac
facebook_page_plugin

Veljko Cvijanović - Fonten

Rođen 1935. godine u Lajkovcu, Veljko Cvijanović - Fonten, fudbalsku karijeru započeće u podmlatku FK "Železničar" 1950. godine, u periodu kada se klub takmiči u veoma kvalitetnoj ligi, gde su još igrali "Sloboda" iz Užica, valjevska "Budućnost", "Prva iskra" Barič, "Radnički" Obrenovac...

Posle odličnih igara i dve odigrane sezone, u mlađim kategorijama, pala je odluka da Veljko pređe u prvi tim. Međutim, zbog godina, trebaće mu posebna dozvola, koju će mu na DIF-u izdati poznati doktor Vojin Smodlaka, predloživši mu na pregledu da se bavi atletikom, jer mu i posle opterećenja puls nije prelazio pedeset otkucaja u minuti!

Odlučan da nastavi fudbalsku karijeru, Veljko 1952. godine nastupa za seniore "Želje", gde nekoliko sezona uspešno brani gol „plavih“. Posebno se izdvaja utakmica protiv "Mačve" u Šapcu, na kojoj je "Želja" pobedio sa 3:4 najviše zahvaljujući njegovim odličnim odbranama.

U fudbalskom svetu, nije bilo popularno biti golman, jer kada ekipa gubi najviše na udaru posle trenera je baš golman. Tako je i Veljko Cvijanović - Fonten želeo da igra kao napadač, ali - na sreću navijača „plavih“ - ipak ostaje na golu, i ulazi u red najboljih golmana u istoriji FK "Železničar".