Lajkovac
facebook_page_plugin

Milovan Milovanović - Micko

U većini fudbalskih priča, glavni junak je neko ko daje golove ili je veoma umešan sa loptom pa tako zabavlja i uveseljava publiku, kupujući na taj način njihovu naklonost i simpatije. Retko kada se desi da to bude golman, a gotovo nikada neki odbrambeni igrač.

Međutim, da izuzeci potvrđuju pravilo, dokaz je i naša priča o Željinom odbrambenom igraču, Milovanu Milovanoviću, u Lajkovcu poznatijem kao Micko.

Rođen u Valjevu 28. oktobra 1958. godine, Micko već kao dvanaestogodišnjak dolazi u mlađe kategorije FK Železničar.

Već 1977. godine započinje i svoju seniorsku karijeru u plavom dresu, a debitovao je kao napadač, na utakmici protiv Jedinstva, ali ga je tadašnji trener Slobodan Milovanović - Šljivac, prebacio na poziciju zadnjeg veznog, odnosno, kako se to tada zvalo, prednjeg halfa.

I nije trener Šljivac nimalo pogrešio! Micko će punih petnaest godina, sve do 1992. godine sa velikim uspehom igrati na toj poziciji, ne štedeći sebe ali ni suparničke igrače. Velika ljubav prema plavom dresu, bila je u svakoj utakmici prisutna, i za ovog Željinog asa bila je imperativ više, da pruži i preko svojih mogućnosti, motivišući tako i svoje sigrače.

Kada se igra srcem, i kada ne štedimo sebe boreći se kao da je svaka utakmica ili trening bitka za opstanak ili vrh tabele, dešava se najgori trenutak za svakog sportistu, a to je povreda, koju će Micko doživeti 1992. godine. Zbog toga je morao da se rastane od svog voljenog kluba, u kojem je proveo svoje najlepše fudbalske trenutke.