Lajkovac
facebook_page_plugin

Zoran Radovanović - Beli

Zoran Radovanović -  Beli, rođen je u Lajkovcu 1962. godine. Najranije interesovanje za fudbal, počinje slušanjem radio prenosa, u kojima će zahvaljujući rečitosti tadašnjih komentatora, koji su veoma slikovito i na momente dramatično prenosili dešavanja sa stadiona, širom tadašnje Jugoslavije, zamišljati kako je to u stvarnosti, želeći i sam da se nađe u ulozi igrača.
Međutim, stidljiv kakav je bio, za pravi fudbalski početak odlučiće se dosta kasnije, i to u mlađim kategorijama Želje, kod trenera Mihaila Matića i Budimira Milovanovića.

Na početku treniranja u mlađim kategorijama Želje, desiće se jedan zanimljiv kuriozitet. Na jednoj utakmici, tadašnji trener Želje, Stanimir Radovanović, koji mu nije bio naklonjen, nemajući dovoljan broj igrača, biće prinuđen da u igru uvede Zorana, koji tada nije mogao ni u snovima da zamisli, da će tako brzo dobiti šansu, koju će na toj utakmici itekako iskoristiti, pokazujući svoj raskošan talenat, u kome dominira izuzetan osećaj za dribling.

Sjajna igra u mlađim kategorijama, neće promaći tadašnjem strategu prvog tima Želje, Slobodanu Milovanoviću, koji već 1977. godine Zorana ubacuje u prvi tim, u kojem će igrati sve do 1981. godine kada odlazi na odsluženje vojnog roka.

Novo poglavlje u dresu Želje, Zoran će početi da ispisuje sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada u Lajkovac dolazi Vojkan Despotović, koji kao prvi strateg Želje, sastavlja izuzetno kvalitetnu ekipu, u kojoj će svoje mesto naći i Zoran, koji će svojim vanserijskim driblinzima i nezadrživim prodorima, doprineti da Želja skoro punu deceniju vlada Srpskom ligom, pri tom ostavljajući publiku u neverici, koja je kao hipnotisana gledala kako popularni Beli, prolazi kroz kompletnu protivničku odbranu.

Ostaće upamćeno na kraju priče, o nesumljivo jednom od najdarovitijih driblera koje je Želja imao, ali na žalost i nepopravljivom individualcu, ili kako je znao sam za sebe da kaže “divljem igraču”, da svoj talenat nije iskoristio, da dosegne do još većih uspeha i priznanja.