Lajkovac
facebook_page_plugin

Vasilije Šijaković  (1929 - 2003)

U Lajkovcu se ne pamti da je na trenersku klupu FK Železničar, seo poznatiji i priznatiji sportista nego što je bio Vasilije Šijaković. Rođen 1931 godine u Nikšiću, kao igrač branio je boje naših vodećih klubova, OFK Beograda, Crvene Zvezde i Partizana, dok je karijeru završio u Francuskom FC Grenobl. Treba još napomenuti da je Šijaković nastupao i za najbolju selekcju Jugoslavije, ukupno jedanaest puta, učestvujući sa njom i na svetskom prvenstvu u Čileu.

Po završetku  igračke karijere, 1965. godine počinje sa trenerskim pozivom, sve do 1979. godine kada zbog bolesti jedno vreme prestaje sa radom.
I tako dolazimo do 1991. godine, kada rukovodstvo FK Železničar, odlučuje da na klupu plavih dovede poznatog stručnjaka, želeći da klub osigura opstanak u ligi. Međutim desilo se nešto što niko nije mogao ni da nasluti. Klub je osvojio u prolećnom delu prvenstva samo jedan bod, zauzevši poslednje mesto u Prvoj srpskoj ligi.
Najblaže rečeno loš početak!

Nerazumevanje pojedinih igrača sa trenerom Šijakovićem, prerasta kasnije i u otvoren sukob, uslovivši ubrzo da ovaj poznati stručnjak podnese ostavku i napusti Lajkovac.
Prava je šteta sto se ova epizoda završila ovako neslavno, jer da su možda neke okolnosti bile drugačije, sigurno ni bolji rezultati ne bi izostali. Ovako samo ostaje podatak, da je čuveni Vasilije Šijaković, trenirao Lajkovački FK Železničar, veoma kratko i na žalost ne baš uspešno.